Hogyan Képes A Házi Légy Cukorral Táplálkozni | Házi Légy [Kártevőirtás, Rovar És Rágcsálóirtás, Gázosítás]

Tue, 17 Aug 2021 07:04:04 +0000
  1. Mit eszik egy légy Mi az étrendje
  2. Házilégy - Biocivis a Biológiai légykontroll Bioraptor ragadozólégy

A kikelés után 3-4 nappal a lárvák bebábozódnak, és kemény, hordó formájú hüvely képződik. A fiatal légy, amikor kiszabadul a tokból, még nem teljesen kifejlett. A kifejlett házilégy élettartalma 2-4 hét is lehet; azonban néha az év utolsó nemzedéke áthibernálja a telet. Jegyzetek [ szerkesztés] Források [ szerkesztés] Csodálatos állatvilág, (Wildlife Fact-File). Budapest: Mester kiadó (2000). ISBN 963-86092-0-6 Taxonazonosítók Wikidata: Q166111 Wikifajok: Musca domestica ADW: Musca_domestica ARKive: musca-domestica BioLib: 122031 BOLD: 25385 BugGuide: 39559 EoL: 46807345 EPPO: MUSCDO Európa Faunája: 139171 GBIF: 1524843 iNaturalist: 120156 IRMNG: 10710381 ITIS: 150251 NCBI: 7370 NZOR: a7045d3b-97aa-4413-a95e-176a9e9ef2b3 WoRMS: 987769

Mit eszik egy légy Mi az étrendje

6-8 mm hosszú, sötétszürke rovar. A nőstény általában 100 petét rak le csomókban, egy hónapos élete során kb. 6-800-at. A peterakási ingert a bomló szerves anyag szaga váltja ki. Petéit főleg sertés-, ló-, vagy borjútrágyába helyezi, ennek hiányában konyhai szemétre rakja. A lárvák a meleg, erjedésben levő anyagban 30-35 °C hőmérsékletű helyen gyűlnek össze és szerves anyaggal táplálkoznak. Bebábozódás céljából hűvösebb helyekre, vagy a földre vándorolnak. Fejlődési ideje a hőmérséklettől függően 8-14 nap között mozog. Elszaporodásának lehetősége a jelentős peteszám a meglehetősen rövid fejlődési idő miatt, - a többi rovarhoz viszonyítva - igen nagy. A legyek nagyságát és elszaporodását a tenyészőhely, a táplálék mennyisége és minősége határozza meg. A megtermékenyített nőstények telelnek át és elszaporodásuk tavasszal ezekből a példányokból indul meg. Mindenevő és mivel csak oldott anyagokkal képes táplálkozni, ezért folyadékigénye igen nagy. A szilárd táplálékot nyálával, vagy hányadékával hígítja fel.

Leginkább az édességeket kedveli, de a különféle szerves anyagokat (pl. trágyát, ürüléket, szemetet) nemcsak peterakás, hanem táplálkozás és folyadékpótlás céljából is felkeresi. A meleget és a napsütést kedveli, az árnyékos és huzatos helyeket kerüli. Szabadban csak igen jó időben tartózkodik és oda főleg peterakás céljából igyekszik kijutni. A lábain levő karmok, tapadókorongok és ragadós szőrök teszik lehetővé, hogy az ablakon és a mennyezeten is jól tud mászni. Bélcsatornáján a kórokozók változatlanul áthaladnak. Ürülékét különféle helyekre (pl. élelmiszerre, falra stb. ) naponta kb. 20 alkalommal üríti. Élettartama a hőmérséklet függvénye, nyári átlag melegben 2-4 hétig él, de ősszel, szobahőmérsékleten 3 hónapig is elélhet. Aktívan terjed. Rendszerint tenyészőhelye közelében tartózkodik, attól kb. 1, 5-2 km-re távolodik el.

Házilégy - Biocivis a Biológiai légykontroll Bioraptor ragadozólégy

Ezt a feje felöli oldalon, mintegy légkalapácsot használja a báb burok áttörésére. Imágó Házi légy feje oldalnézetből A házilégy 6-7 mm hosszú, a nőstény rendszerint nagyobb, mint a hím. A nőstény megkülönböztethető a hímtől, mivel a nőstény két szeme közötti tér viszonylag nagy, míg a hímé szinte összeér. A kifejlett légynek vöröses színű szeme van. Szájszerve tapogatópárnás nyaló – szívó, melyet szívókának nevezünk. Csücsőrítő, nyaló – szívó szájszervével mely a végén párnaszerűen kiszélesedik, csak folyékony táplálékot képes fogyasztani. Kifejlett házi légy. Musca domestica Linnaeus Táplálkozás előtt a légy megnyálazza táplálékát, így teszi számára fogyaszthatóvá. Mivel az emberi élelmiszerekre is rászáll, sok betegséget terjeszt. A legismertebbek ezek közül a tífusz, a kolera és a vérhas. A házilégy torán négy keskeny fekete csík van, továbbá a negyedik hosszanti szárny vénában éles, felfelé hajló kanyar található. Az állat hasi oldala szürke vagy sárgás színű, sötét középvonala, sötét szabálytalan jelölésekkel, míg a hím hasi része sárgás színű.

A Wikimédia Commons tartalmaz Házilégy témájú médiaállományokat és Házilégy témájú kategóriát. A házilégy (Musca domestica) a rovarok (Insecta) osztályának kétszárnyúak (Diptera) rendjébe, ezen belül az igazi legyek (Muscidae) családjába tartozó faj. Előfordulása [ szerkesztés] A házilégy a sarkvidékek legtávolabbi pontjain kívül a világon mindenhol honos. A kiirtására irányuló kísérletek nem jártak eredménnyel. Továbbra is nagy tömegben fordul elő, főleg azokon a területeken, ahol rosszak a higiéniai viszonyok. Alfajai [ szerkesztés] Musca domestica domestica Musca domestica vicina Megjelenése [ szerkesztés] A házi légy anatómiája A kifejlett házilégy hossza 6-8 milliméter és szárnyfesztávolsága 13-15 milliméter. A tor fekete, a potroh barna. Egy pár repülő szárnya van; hátulsó pár szárnya billérré, kis rezgővé alakult, ezek segítségével tud zümmögni és repülés közben manőverezni. [1] Nagy összetett szeme lehet barna vagy szürke. Szájszerve tapogatópárnás nyaló-szívó. Az ízek és szagok érzékelésére szolgáló kemoreceptorok a lábon találhatóak.

  1. Két irányból tolható sport babakocsi
  2. Utólagos klíma beszerelés autóba ar bed
  3. Házilégy - Gyakori kérdések
  4. Huawei p smart 2019 dual sim használati útmutató 6
  1. Közlekedési alkalmassagi és vizsgaközpont telefonszám
  2. Rendelkezés technikai szamos kedvezmenyezett részére
  3. Makacs dugulás a lefolyó házilag karaoke