Herczeg Ferenc Az Élet Kapuja

Tue, 17 Aug 2021 10:26:51 +0000

Az élet kapuja by Herczeg Ferenc Open Preview See a Problem? We'd love your help. Let us know what's wrong with this preview of Az élet kapuja by Herczeg Ferenc. Thanks for telling us about the problem. · 9 ratings 2 reviews Start your review of Az élet kapuja Mar 19, 2020 Kuszma rated it liked it Tudom én, miért tetszett fiatal koromban. Mert pont azt mondta, amit hallani akartam: hogy nem a mi hibánk. És ez olyan a zsenge magyar léleknek, mintha selyemmézzel kenegetnék. Hiszen mi történik? Jön Bakócz, akit Isten is arra teremtett, hogy pápa legyen. És ha ő a pápa, akkor nincs se Dózsa-féle parasztfelkelés, se Mohács, se török hódoltság, és ha nincs török hódoltság, akkor nincs Habsburg uralom se, és ha nincs Habsburg uralom, akkor nyilván Trianon sincs, és ha nincs Trianon, akkor a regé Tudom én, miért tetszett fiatal koromban. És ha ő a pápa, akkor nincs se Dózsa-féle parasztfelkelés, se Mohács, se török hódoltság, és ha nincs török hódoltság, akkor nincs Habsburg uralom se, és ha nincs Habsburg uralom, akkor nyilván Trianon sincs, és ha nincs Trianon, akkor a regény üzenetét se a Trianon-trauma határozza meg*... szóval végeredményben lehet, akkor nincs ez a regény se.

Könyv: Az élet kapuja (Herczeg Ferenc)

Mindegy, ennyi áldozatot elviselt volna Herczeg is a Szent Cél érdekében, gondolom. Na, szóval. Itt van Bakócz, ez a nagy karakter, a magyarok törzséből, akik barbárok, de tisztalelkűek: például rabolnak ugyan embert, le is kardozzák őket, de nem mérgeznek, mert az mégiscsak sok. Vele szemben pedig kik állnak? A deviáns, elpuhult taljánok. Zabálják a pacsirtanyelvet ánizsmártásban, nézegetik az uncsi műalkotásaikat, elalélnak egy béna ógörög Herkules-torzótól... pedig meg tudja kapálni egy Herkules-torzó a krumplit? Nem tudja. Na. Nyert már kajak-kenu vébét egy ilyen torzó? Nem nyert. Hoppácska. Nem tudják ezek a csávók, mi a fontos, csak áskálódnak, hemperegnek egymással, kurtizánok fülébe sugdosnak, de egy kétkezes csatabárdot nem tudnának belehajítani húsz lépésről egy muzulmánba, az hétszentség! Bezzeg mi! Piha! Aztán mégis mi történik? Jól átvernek minket. Ravaszul. De nem ám úgy ravaszul, ahogy mi vertük át Szvatoplukot, hanem ocsmány, mélységesen elítélendő módon ravaszul. Egy prostituáltat használva eszköznek!

Herczeg Ferenc regénye Bakócz Tamásról, arról, hogy magyar pápa is ülhetett volna Szent Péter trónján. Herczeg Ferenc regénye Bakócz Tamásról, arról, hogy magyar pápa is ülhetett volna Szent Péter trónján Neve, regényei sokáig eltűntek a könyvpiacról, a hivatalos irodalomtörténet szűkszavúan tárgyalta, csak a színpadról nem tűnt el, legsikeresebb darabját, A kék rókát nagy sikerrel játsszák. Elfelejteni és elfelejtetni nem lehetett, mert a két világháború közt igencsak szerették, ám örülni később már nem örülhetett művei megjelenésének. Ahogy Herczeg Ferenc kisregénye a kezembe került a könyvfesztivál rengeteg könyve, bestsellerei, díjazottjai között szerényen meghúzódva, unokám történelemóráira gondolva beleolvastam, és többé nem tudtam letenni. Nem győztem ámulni azon, hogy a magyar történelem egy nagy formátumú személyiségét ilyen kiváló meg-jelenítőerővel hozza elénk. Bakócz Tamás nagy ívű pályájának egy jelentős epizódját olvashatjuk regényes formában, mégpedig az európai történelemben is szerepvállalása éveiben.

Herczeg ferenc az élet kapuja pdf

A történelmi regények kedvelői a magyar történelem érdekes és végzetes tragédiába torkolló epizódjának kibontakozását az eseményekhez híven, olykor regényes formában kapják. Szép és hiteles olvasmány Herczeg Ferenc regénye, amelyet kár volt hosszú időre elfeledtetni. Szómagyarázat és utószó teszi még teljesebbé a kötetet. A könyvfesztivál mindig tartogat számunkra olyan becses értékeket, amelyek a sikerkönyvek, az újdonságok mellett is megbecsülést érdemelnek. Herczeg Ferenc: Az élet kapuja – a Szent István Társulat kiadása, Budapest

nyírbátori magyar angol kéttannyelvű általános iskola
  • Herczeg ferenc az élet kapuja pdf
  • Az élet kapuja · Herczeg Ferenc · Könyv · Moly
  • BOSCH Kerti eszközök webshop | ShopAlike

Az élet kapuja - Újszínház

Bakócz Tamás Szatmár megyei iparos-jobbágy családból származott, az egyházi hierarchiában érseki, bíborosi rangot, a világi hatalomban királyi titkári címet elérve, Rómába indult, hogy részt vegyen a pápaválasztáson. "Bakócz a magyar udvarban a velencei érdekek legfontosabb képviselője volt. " Velence támogatásával bíboros lett. Jogosult volt arra, hogy II. Gyula pápa halála után Szent Péter trónjára lépjen. Az író korabeli viszonyok közt meséli el a magyar bíboros velencei útját, esélyét a pápai trónra, az oszmánellenes terveket, a pápaság kettős helyzetét, amely "egyszerre volt a nyugati kereszténység egyetemes vezetője, másrészt egy nagyobb itáliai állam". Az első fejezetek a magyar bíboros megjelenését, egy római palota eleven csillogását, gyögyörű úrnőjének vendégeit mutatják be, csevegésükben a pápa lehetséges utódjai foglalkoztatják, hogy kicsoda Bakócz Tamás de ERDŐD, Strigóniumból, amit magyarul Esztergomnak neveznek. Szó esik Corvin Mátyás páratlan könyvtáráról, palotáiról, de mégis akad olyan vélemény is, amely barbárnak nevezi Magyarország népét.

herczeg ferenc az élet kapuja pdf

Értem én, milyen megfontolásból lett ez a könyv berakva a NAT-ba - és éppen ezért nem tetszik. * Kis egyszerűsítéssel éltem itt, mert a könyv 1919-ben, tehát a békeszerződés konkrét aláírása előtt jelent meg, de születése és utóélete elválaszthatatlan attól a történelmi traumakavalkádtól, ami a világháborús vereségből, a Tanácsköztársaság tetteiből, illetve a kedvező békefeltételekbe vetett hit összeomlásából áll össze. ** Jellemző, hogy a kötet Dózsa nevének említésével zárul, meglebegtetve a szöveg fölött a parasztlázadás árnyát. Mert ugye mi történik, ha nincs erős kontroll alatt a nép? Csupa baj. (Érdekes viszont, hogy Dózsa nevét épp Bakócz veti fel, meglehetősen kétségbevonható ítélőképességgel. ).. Apr 19, 2021 Borsányi it was amazing Már értem, hogy miért jelölték irodalmi Nobel-díjra. Nagyon tetszett. Sci-fi and fantasy readers, don't miss out on the amazing new literature from African authors who continue to shape these genres... Welcome back. Just a moment while we sign you in to your Goodreads account.